Moje wpisy wędkarskie

Okoń w boczku

Okoń w boczku

Trzecia potrawa, jak obie wcześniejsze, wymaga dużo pracy, ale gwarantuję Wam, że jej wyborny smak wynagrodzi czas, poświęcony na jej przygotowanie. Niebawem rozpocznie się sezon dobrych połowów okoni, więc zaproponuję kolegom sposób na kapitalną przekąskę - okonie pieczone w boczku. Najlepiej udają się okonie w rozmiarach 20 - 25 cm, które po obra…

czytaj więcej »

Świetne rybne kotleciki

Świetne rybne kotleciki

Drugą moją szlagierową potrawą z ryb są kotleciki. Ponieważ łupem wędkarzy najczęściej padają średnie i małe rybki (byle wymiarowe), podam sposób na ich smaczne zagospodarowanie.Wypatroszone leszczyki smażymy na małej ilości oleju (lub gotujemy w rondlu przez ok. 3 minuty). Po wystygnięciu staramy się oddzielić mięso od ości, których jest dość dużo…

czytaj więcej »

Świetny tatar z pstrąga

Świetny tatar z pstrąga

Chciałbym koleżankom i kolegom polecić przepis na egzotyczną i bardzo smaczną potrawę. Kilka lat temu przekonał mnie do niej serdeczny kolega Robert Kokociński. Miałem duże opory dopóki nie spróbowałem, od tamtej chwili wszystkie wzięte z łowiska pstrągi spożywam w postaci tatara. Cytuję oryginalny artykuł Roberta:Początek lat osiemdziesiątych ub. …

czytaj więcej »